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수산가공학실험실

연구실소개

수산물의 이용확대를 위하여 수산물의 원료학적 특성과 변화, 취급과 저장 그리고 수산식품 등 수산가공과 관련된 연구를 수행하여, 수산가공의 원리와 응용기술을 실험을 통하여 습득하는 연구실입니다.

연구분야

수산물의 이용확대를 위한 수산가공기술 개발

수산물 품질관리기술 개발

* 젓갈류의 히스타민 저감 기술 개발

수산물 유통저장기술 개발

* 선어회 유통기술 개발

수산부산물 이용기술 개발 

* 액젓잔사를 활용한 조미소재 개발

보유기자재

가공 및 제조장비

-수산가공제품 제조장비(저온건조기, 열풍건조기, silent cutter, 통조림 seaming machine 등)

-생선회 품질 및 유통관련 장미(육질향상기, 탈피기 등)

품질 등 분석장비

-Data logger, spectrophotometer, 저울, pH meter 등

연구업적

연구실적 (최근 3년간)

논문발표 실적 (SCI)

논문제목

학술지명

발표년도

참여형태

비고

Estimating postmortem Interval by bioluminescent determination of ATP content in the muscle of olive flounder (Paralichthys olivaceus)

J Food Prot

2019

주저자

SCI

Freshness evaluation in chub mackerel (Scomber japonicus) using near-infrared spectroscopy determination of the cadaverine content.

J Food Prot

2019

주저자

SCI

Sea squirt (Halocynthia roretzi) hydrolysates induce apoptosis in human colon cancer HT-29 cells through activation of reactive oxygen species

Nutirtion and Cancer.

2019

주저자

SCI

Relationship between seasonal variations in body and proximate compositions of chub mackerel Scomber japonicas from the Korean coast

Turk J Fish Aquat Sci

2017

주저자

SCI

Concentrations and risk assessment of heavy metals in tissues of walleye pollock (Gadus chalcogrammus) captured from the northeastern coast of Korea

J Food Prot

2019

교신저자

SCI

Occurrence and virulence of Vibrio parahaemolyticus isolated from seawater and bivalve shellfish of the Gyeongnam coast, Korea, in 2004-2016.

Mar Pollut Bull

2018

교신저자

SCI

Abundance, antimicrobial resistance, and virulence of pathogenic Vibrio strains from molluscan shellfish farms along the Korean coast

Mar Pollut Bull

2019

공동저자

SCI

Quantitative analysis of Alaska pollock in seafood products by droplet digital PCR

Food Chem

2019

공동저자

SCI

Comparison of bioaccumulation and elimination of Escherichia coli and male-specific bacteriophages by ascidians and bivalves

Environ Sci Pollut Res Int

2017

공동저자

SCI

Concentrations of trace metals in tissues of Chionoecetes crabs (Chionoecetes japonicus and Chionoecetes opilio) caught from the East/Japan Sea waters and potential risk assessment. 24

Environ Sci Pollut Res Int

2016

공동저자

SCI

논문발표 실적 (KCI)

논문제목

학술지명

발표년도

참여형태

비고

멸치액젓잔사 추출물을 이용한 조미소재 개발

한국수산과학회

2020

주저자

 

어묵의 동결안정성에 변성전분이 미치는 영향

한국수산과학회

2020

교신저자

 

2013-2016년 경남 연안 해수 및 패류에서 병원성 비브리오균의 계절적 및 지역적 변동

한국수산과학회

2019

공동저자

 

Inhibitory effect of fucofuroeckol-A from Eisenia bicyclis on tyrosinase activity and melanin biosynthesis in murine melanoma B16F10 cells

Fish Aquat Sci

2018

주저자

 

Bacterial quality evaluation on the shellfish-producing area along the south coast of Korea and suitability for the consumption of shellfish products therein.

Fish Aquat Sci

2018

교신저자

 

국내산 김(Porphyra tenera), 다시마(Saccharina japonicus), 미역(Undaria pinnatifida), (Sargassum fusiforme)의 생산지역에 따른 미네랄 함량 분석 및 영양평가

한국수산해양
교육학회

2017

교신저자

 

아로니아 착즙액 첨가 튀김어묵의 품질특성. 한국식품유통학회

한국식품유통저장학회

2017

공동저자

 

쏘가리(Siniperca scherzeri)의 시기에 따른 영양성분 변화

한국수산과학회

2017

주저자

 

자연산과 양식산 동자개(Pseudobagrus fulvidraco)의 시기에 따른 영양성분 변화

한국수산과학회

2017

교신저자

 

Antioxidant and angiotensin I converting enzyme inhibitory activities of Northern shrimp (Pandalus borealis) by-products hydrolysate by enzymatic hydrolysis

Food Fish Aquat Sci

2017

공동저자

 

자연정화에 의한 양논식굴 (Crassostrea gigas) 중 노로바이러스 저감화

한국수산과학회

2016

공동저자

 

 

저작물

1. 표준 수산물성분표 2018 (2018)

2. 수산물 건강요리 (2018)

3. 해마가 들려주는 신비로운 수산물 이야기(2017)

4. 깨끗한 담수어류가 차려낸 건강한 수산물 밥상(2017)

5. 건강한 수산물 밥상(2016)

6. 한국 수산물 지방산 성분표(2012)

7. 수산물 분석 지침 개정판(2012)

이름, 학번, 전화번호, 이메일로 구성된 연구실인원표입니다.
이름 과정 전화번호 이메일
수산가공실험실 - 051-629-5834 , Fax: 051-629-5824 -
손승아 석사과정 010-4528-3773 seungah2021@naver.com
이우진 석사과정 010-4612-3935 wjlee@pukyong.ac.kr
안병규 석사과정 010-6567-6497 abk6567@pukyong.ac.kr
인정진 학석사연계과정 010-9558-2982 in4743@pukyong.ac.kr
한형구 학석사연계과정 010-5382-3996 huen8416@pukyong.ac.kr
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